| +31 (0) 165 316 500

Bewerkingen een overzicht

  • Lasersnijden

    Onze ultramoderne lasers staan klaar voor alle diverse kunststoffen, folies en plaatmateriaal. Uw DXF-bestanden worden in een handomdraai naar een laserbestand geconverteerd. De snijkanten krijgen, afhankelijk van het gebruikte materiaal, meteen een matte of een hoogglansafwerking.

    lasersnijden
  • Lasermarkeren

    In een ragfijn lijnraster markeert de laser teksten, logo's, landkaarten en afbeeldingen. Deze hoogwaardig ontwikkelde technologie kan ingezet worden op formaten van 1 x 1 mm tot 3050 x 2030 mm. Laser markeren is toepasbaar op diverse materialen, in het bijzonder op onze eigen productie LuxxPlex Light Panels. In combinatie met onze of uw energiezuinige LEDs een revolutionair product.

    lasergraveren
  • CNC-Frezen

    Voor uiterst precies en optimaal frezen van plaatmateriaal van 0,8 tot 200 mm beschikken we over twee geavanceerde drie-assige CNC-bewerkingscentra van 3.300 x 1.350 mm. Direct van DWG- of DXF-bestand naar gereed product.

    cnc-frezen
  • Zagen

    Ons productieteam beschikt over een CNC-gestuurde zaagbank van 4.500 x 2.500 mm, voor optimaal en precies zagen (+/- 0,2 mm). We kunnen zagen onder een hoek van 0° to 45°, met een maximum lengte van 3.050 mm.

    zagen
  • Diamantpolijsten

    Met diamantpolijsten wordt de zaagrand van de platen glanzend afgewerkt. Voor het fijne napolijsten gebruiken we een natuurdiamanten freeskop.

    diamantpolijsten
  • Vlampolijsten

    Vlampolijsten gebeurt met een vlam van 1700 °C waarmee de zaagrand van de platen glanzend gemaakt wordt. Wij gebruiken deze techniek wanneer een eenvoudige, voordelige bewerking volstaat.

    vlampolijsten
  • Borstelpolijsten

    Borstelpolijsten is de traditionele manier om te polijsten: zagen, schuren, waterproof schuren, en borstelen met polijstpasta. Het resultaat is prachtig en met name geschikt voor hoogwaardige toepassingen zoals kunstobjecten.

    borstel polijsten
  • Buigen, Zetten en Vormen

    Wij buigen bijna elke kunststofplaat. Onze verwarmingstoestellen beschikken over onder- en bovenspiralen, wat voor een gelijkmatige warmteverdeling zorgt. Zo kunnen wij materialen met een lengte van 3 tot 3.050 mm buigen. Onze matrijzenafdeling maakt een perfecte mal, voor eenmalig of jarenlang gebruik. Tot een maximale lengte van 2.400 mm is het ook mogelijk om koud te zetten.

    We kunnen kunststoffen verhitten tot een temperatuur van 250 °C wat de mogelijkheid biedt producten probleemloos in één richting over een mal of matrijs te vormen.

    buigen-zetten
  • Lijmen en Lassen

    Wij beheersen alle hoogwaardige lijmtechnieken, zowel 1-component; 2-componenten; ultrasoon als ultraviolet. Met handmatige en procesmatige doseringstechnieken worden kunststoffen aan de hand van vooraf vastgestelde procedures nauwkeurig verlijmd. Dit altijd volgens de laatste technieken en binnen de laatste regel- en wetgeving.

    Een andere specialisatie waarin we heel wat ervaring hebben opgebouwd, is het lassen van kunststoffen. Van draadlassen tot stomplassen, onze lassen zijn altijd strak en sterk.

    lijmen
  • Zeefdrukken en Digitaal Printen

    Bij ons is uw kunststofdrukwerk in goede handen, of het nu om conventionele zeefdruk of om digitale prints gaat. We werken met de beste toeleveranciers, zowel voor producties waar de lage kostprijs belangrijk is, als voor kwaliteitsdrukwerk voor hoogwaardige toepassingen. Of het nu gaat om bedrukkingen met UV-inkt of 2-componentenlak voor intensieve toepassingen, we gebruiken altijd het beste machinepark en de beste lak voor uw maatwerk.

    zeefdruk
  • Temperen

    Frezen, laseren en schuren zorgen voor restspanningen in het materiaal. Onze droogoven tempert deze interne spanningen. Na het temperen zijn onze producten nagenoeg spanningsvrij en daardoor extra duurzaam bij gebruik.

    temperen
  • Kwaliteitscontrole

    Omdat kwaliteit voor u en voor ons cruciaal is, komt bij Europlex elk product in het productieproces meerdere controlepunten tegen. Uw product wordt intensief gecontroleerd op materiaalkwaliteit, dikte, maatvoering en orderaantallen. Net voor transport is het laatste controlemoment ingebouwd. Zo bent u verzekerd van een perfect product.

    kwaliteitscontrole